Wat moet je doen met een egel in de tuin?

Wat moet je doen met een egel in de tuin?

Hou honden en katten ‘s nachts binnen of in een ren.

 • Voorzie voldoende beschutting.
 • Kies voor inheemse planten.
 • Gebruik een haag of houtkant in plaats van een draad of hek.
 • Maak een egelpoortje.
 • Zorg dat egels niet kunnen verdrinken.
 • Gebruik geen pesticiden.
 • Voorzie extra voedsel.

Kan een egel in het klimmen?

Het is een nachtdier dat niet zo goed kan zien, maar wel goed kan horen en ruiken. Egels zwerven ‘s nachts rond en leggen daarbij zo’n 3 á 5 kilometer af. Ze kunnen goed zwemmen en klimmen.

Wat eet een egel?

Egels voeden zich vooral met kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Ook muizen, amfibieën en vogels (en hun eieren) staan op het menu, al gaat het hier waarschijnlijk meestal om aas dat ze vinden (zoals doodgereden dieren op de baan). Soms worden ook reptielen (hagedissen, slangen) verorberd.

Wat doe je in een Egelhuis?

waar zet u het egelhuis: U kunt droge bladeren in en om het egelhuis strooien, en eventueel wat hooi in het huis zelf. Dit zal de egel stimuleren om er zijn winterslaap in te houden. Met een aantal (kleine) aanpassingen is iedere tuin egel vriendelijk(er) te maken, zelfs kleine tuinen.

Hoe haal je egels weg?

Hoe een egel verjagen? Je kan egels uit je tuin houden door te zorgen dat ze nergens je tuin in kunnen lopen. Een strookje gaas van 50 cm rondom is al voldoende, daar klimmen ze echt niet overheen.

Waar hebben egels een hekel aan?

Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.

Waar kan een egel doorheen?

Egels lopen graag over een dicht begroeide bodem. Bloemen en planten, zowel hoger als laag bij de grond geven beschutting. Zorg voor een rommelhoekje met wilde planten en struiken waar egels tussen kunnen kruipen. Zorg voor een schaal vers water of een vijver, behalve egels maken ook andere dieren er gebruik van.

Hoe kom je van een egel af?

Wat moet je een egel geven?

Een egel eet in de natuur kevers, rupsen, larven, regenwormen, slakken etc. soms ook eieren en kleine gewervelde dieren zoals muizen, kikkers, padden en kleine vogeltjes. Egels eten af en toe ook bessen, vruchten en paddenstoelen en zijn dus eigenlijk alleseters.

Wat mag een egel niet eten?

– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda’s of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.

Hoe weet je of er een egel in het Egelhuis zit?

Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren en een verstoord nest met jonge egels kan verlaten worden. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt letten op uitwerpselen of pootafdrukken, of plaats dan een wildcamera. Je kunt ook een takje voor de ingang leggen.

Kan een kat een egel doden?

Katten vormen niet echt een probleem voor egels. Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.

Hoe komt een egel in een afgesloten tuin?

Iedere tuin is geschikt, op voorwaarde dat de egel er in en uit kan. Zelfs als uw tuin omgeven is door een schutting zal de egel nog kans zien er in te komen, mits u zogenaamde egelpoortjes onder in de schutting maakt. Dat zijn vuistgrote openingen (14 bij 14 cm) onder in de schutting.

Waar kunnen egels niet tegen?

Waar hebben egels een hekel aan? Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.

Waar kun je het beste een egel uitzetten?

Bij een volwassen egel Plaats hem in een kartonnen doos met gaten of een transportkooi, op kranten in een handdoek. Het dier moet opgewarmd worden om het risico op onderkoeling te vermijden. Zet een warmwaterkruik of een met warm water gevulde fles, gewikkeld in een handdoek, bij hem in de doos.

Kan een egel onder de schutting door?

Hoe krijg je meer egels in de tuin?

Egeltjes in de tuin?

 • Laat bladeren en een stapel takken in de tuin liggen, hieronder.
 • kunnen de egels een nest maken.
 • Maak een rommelhoekje met wilde planten en struiken en een.
 • composthoop waar egels slakken vinden en kunnen slapen.
 • Zorg dat er een opening in de schutting is waardoor egels van de.

Wat is er gevaarlijk voor egels?

De egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de herfst op zoek gaat naar een plekje om te overwinteren. De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit.

Welk fruit mag een egel?

Bessen, paddenstoelen en vruchten zoals appels zijn een lekkernij voor de egels in je tuin. Je doet er zeker niets mis mee om enkele van deze vruchten te voorzien in een ondiep schaaltje (al dan niet in stukjes gesneden). Een echte lekkernij zijn vooral de schillen van de vruchten.

Welk fruit eet een egel?